za 30 maart 2019

Liedboekmiddag ‘Jeruzalem’

Locatie: 
 Grote Kerk Veendam
Tijdstip: 
 14.00  - 16.45

VEENDAM Op zaterdag 30 maart is er van 14.00 tot 16.45 uur in de Grote Kerk aan de J.G.Pinksterstraat 5 te Veendam een liedboekmiddag met als thema ‘Stad op een berg (Jeruzalem)’. Omdat er zo veel mooie vertalingen te vinden zijn in de Grunniger toal deze keer (met een knipoog naar ‘meertmoand – dialectmoand’) ook weer een aantal nieuwe kerkliederen in het Gronings. Vorig jaar maart viel een middag met uitsluitend Gronings erg in de smaak, deze keer zowel Gronings als Nederlands.

Stad op een berg kan je letterlijk opvatten: Jeruzalem ligt op 754 m. hoogte en rust op vier heuvels of bergen: de berg Sion (de berg waar David de stad Jeruzalem zou hebben gesticht), de berg Moria (nu: de tempelberg), de berg Akra en de berg Bezetha. Een stad op een berg bouwen had zeker voordelen uit militair-strategisch oogpunt. Mogelijk was ook de duidelijke zichtbaarheid van een stad op een berg heel vroeger van belang: de stad als richtpunt, als baken voor reizigers. En van Jeruzalem kan dat ook in figuurlijke zin gezegd worden: Jeruzalem als een baken. Jeruzalem is immers de ‘stad van vrede’ - ook al is die vrede soms meer een kwestie van hopen, dromen en ‘profetische visioenen’ dan van alledaagse werkelijkheid.

Om te verkennen hoe het oude gegeven van Jeruzalem als letterlijk of figuurlijk baken door tekstdichters van kerkmuziek is verwoord, staan op deze liedboekmiddag eigentijdse kerkliederen over Jeruzalem centraal. Kan Jeruzalem voor schrijvers van nu nog de ‘de stad van vrede’ zijn, of is het profetisch visioen daarop in de loop van de laatste eeuw definitief gesneuveld?
De middagen verlopen in een ontspannen sfeer en dat trekt deelnemers uit de wijde omgeving van Veendam. Organisten Gert Jan Farenhorst en Doewe Kraster kiezen zelf ca. 25 thema-gerelateerde liederen uit het nieuwe liedboek – en (zo leert de ervaring) dat levert altijd een verrassend en mooi programma op.

Ieder die het leuk lijkt om mee te komen zingen is van harte welkom.
Info en opgave via liedboekdagen@pknveendam.nl of via (0598) 613308.
‘All-in’ kaarten zijn vooraf en aan de zaal te koop. € 5,00 (v.v. t/m 24/3) / 7,50

Op 12 oktober 2019 is de volgende liedboekmiddag, thema: Met dank aan het rijke Roomse (muziek)leven.


 

terug